T 01

Haus Berge
Transformation of a Villa into a Contemporary Residence
Offenbach / Germany 2013

Client: Undisclosed

Team: Karsten Huneck, Bertnd Truempler, Robin Turner

The open plan of the 70ies house has been developed further by introducing an internal triple height staircase and a view diagonally through the house by continuing the split level idea up to the additional 2nd floor. The internal open space serves as a communication zone while the private/ intimate spaces like bed- and bathrooms are clearly separated.

The shape of the building is accordingly transformed into a contemporary form with a folded roof structure. The former wooden curtain wall in the 1st and 2nd floor became a fully insulated wall with a black waterproofed background layer and a front layer of thin vertical timber stripes on an irregular grid. For weather protection these fins are coated with a specific silicate colour finish which still allows the wood to absorb and emit humidity.

The façade has been developed, engineered, manufactured and installed by KHBT.

 

  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
  • Photographer: Johannes Marburg
< >